„Не сте сами в борбата срещу дрогата“

„Не сте сами в борбата срещу дрогата“ – Стефан Бакалов и неговия екип в 15. СУ „Адам Мицкевич“

На 12.04.2024 г. бе проведена среща с г-н Стефан Бакалов – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ в Централно митническо управление на Агенция „Митници“, и неговия екип под надслов: „Не сте сами в борбата срещу дрогата“.

Нашите ученици бяха запознати със заплахите и рисковете, които дебнат децата в ежедневието като предлагането на наркотици в DARK NET. Разказано им бе, че един от основните канали за „зарибяването“ на младите хора днес са социалните мрежи, като сред най-уязвимата група е тази в ТикТок.

Г-н  Стефан Бакалов представи на  учениците  колко много и различни наркотични вещества има, като марихуана, хероин, кокаин, синтетична дрога на хапчета и във вид на желирани бонбони и други, и какви са рисковете за здравето им при употреба.

Научиха и за голямата опасност, която се крие по време на купон или посещение на дискотека, където се навъртат хора с всякакви намерения – наркодълъри, изнасилвачи, трафиканти на хора, които без да осъзнаем и разберем ти сипват в питието  опиати, които нямат вкус и мирис.

Господин Бакалов с повишено внимание обясни за получаваните с рецепта от аптеките опиоидни болкоуспокояващи като Dilaudid (Дилаудид), Hydrocodone (Хидрокодон) (Vicodin (Викодин)), Oxycontin (Оксиконтин) (Oxycodone(Оксикодон), Fentanyl (Фентанил), Demerol (Демерол), Methadone (Метадон), които водят до тежка зависимост.

Учениците слушаха с голям интерес цялата информация, която им поднесе г-н Бакалов, като разбраха за големите последствия от употребата на дрога и пагубното им влияние върху тях, получиха ценна информация как да се предпазят от опити за „зарибяване“ с наркотични вещества.

Благодарим на Стефан Бакалов и неговия екип за изключително полезната презентация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *