Нашият патрон

Адам Мицкевич
1798 -1855

 

Адам Мицкевич е роден на 24 декември 1798 г. близо до градчето Новгрудек /Белорус/.
Баща му бил дребен съдебен чиновник,произхождащ от полската шляхта.Детството на поета преминало в просторен каменен дом след зеленина,спокойствие и домашен уют. Днес родната къща на Адам Мицкевич е превърната в музей,а на хълма до нея се издига хълм с възпоменателна плоча и паметник.

През 1815 г.будният младеж става студент във Вилненския университет и развива своите литературни способности.Написва „Ода за младостта”,в която призовава младите заедно да се борят за щастието на всички хора по света. Заради участието си в забранената организация на филаретите е изпратен в Русия.В Петербург се запознава с писателите – декабристи и насърчен от Александър Сергеевич Пушкин пише първите си сонети и исторически поеми. През 1829 г.напуска завинаги Русия.

Три години пребивава в Дрезден и Париж.През този период написва „Книги за полския народ” и полското полигримство”,”Задушница” и „Пан Тадеуш”. Чете лекции по римска литература в Лозанския университет в Италия. По-късно е професор по славянска литература в Париж в Колеж дьо Франс,но заради прогресивните си идеи му е отнето това право и е назначен за служител в библиотеката на Арсенала.

През 1855г.избухва Кримската война и Адам Мицкевич тръгва за Турция,за да повлияе на полския въпрос.

На 26 ноември 1855 г.умира в Констатинопол.
Тленните му останки са ппренесени с почести в Париж,а тридесет и пет години по-късно – във Вавелската катедрала в Краков.

Творчество:

„Ода за младостта” -1827 г.
„Балади и романси” -1822 г.
Драматична поема „Задушница”
Мешко,новгородския княз” – 1817 г.
„Гражина” – 1823 г.
„Кримски сонети” – 1826 г.
„Конрад Валенрод” -1828 г.
„Пан Тадеуш” -1834 г.
Статии:
„За романтическата поезия”
„За варшавските критици и рецензенти”
„Пушкин и литературното движение в Русия”
„Книги за полския народ и полското полигримство”
Творчеството му оказва голямо влияние върху полското освободително движение,за развитие на демократичната мисъл в Европа.То е обогатява полския литературен език,стихосложението,поетическите жанрове.

Велик европеец

От произведенията на популярния представител на романтизма Адам Мицкевич продължава да звучи призивния му глас :
Приятели млади,напред!
И единни,в съгласие,
цялата планета да опашем!
Нека гори в единство нашата Мисъл и Сърце пламенно и ясно!
Приятели млади!
Щастието на всички е наша цел и дело!

Името на поета не е е забравено в миналото.То ни вдъхновява в борбата за човешко щастие ,мир,дружба и братство на народите от Европа и света.