Посещение на г-н Вълчев – министър на образованието и науката и г-жа Кастрева – началник на РУО – София град

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, началникът на РУО-София град д-р Ваня Кастрева и заместник-кметът на район „Надежда“ Виктория Раловска-Павлова посетиха 15 СУ „Адам Мицкевич“ днес.
Екипът на училището представи резултатите от двегодишната интеграция на STEM лаборатория и 13 интерактивни дъски в образователния процес. В рамките на посещението, гостите разгледаха изцяло обновената сграда на 15 СУ „Адам Мицкевич“, реализирана по проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран от ОП „Региони в растеж 2014-2020“.
„Дигитализацията на учебния процес е начин да надграждаме традиционния образователен модел. Виждам изградени дигитални умения сред учениците и учителите в 15 СУ „Адам Мицкевич“, а това е особено важно в днешното динамично време.“, каза министър Красимир Вълчев. „ Смятам, че човешкият ресурс в сферата на образованието е най-важен. Ако имаме добри учители, ще имаме и добри специалисти в други области. Искаме да мотивираме най-добрите ученици да станат учители, затова се радвам, че интересът и конкуренцията между кандидат-студентите за педагогическите специалности е повишен.“, допълни той. Министър Вълчев коментира параметрите на Бюджет 2021 в сектор „Образование“, като подчерта, че това е инвестиция в хората. „Стремим се учителските заплати да са 125-130% от средната заплата за страната.“, каза образователният министър.
Началникът на РУО-София град д-р Ваня Кастрева заяви, че системата на образованието е достатъчно дисциплинирана. „Вярвам в професионализма и отговорното отношение на колегите в училищата и детските градини към въведените противоепидемични мерки. Нужно е да гарантираме добра информираност на родителите, за да получим доверието им по ключовите теми в сектор „Образование“., каза тя.
По време на срещата и с децата от начален етап на образование в 15 СУ „Адам Мицкевич“, д-р Кастрева подчерта, че изпитите за национално външно оценяване в 4 клас трябва да се възприемат от децата като състезание. „Вие имате достатъчно знания и умения, забравете страха от изпитния формат и покажете най-доброто от себе си.“, беше нейният призив към четвъртокласниците . „Поздравявам кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов за мащабната промяна в образователния облик в район „Надежда“ . Няма друг столичен район с повече обновени училища и детски градини по Интегрирания план за развитие на гр. София.“, допълни тя.
„Всички учители в 15 СУ „Адам Мицкевич“ имат осигурени дигитални устройства, с което гарантираме качествен образователен процес в онлайн среда. Работим активно, за да се наредим сред образователните лидери – иновативните училища в България.“, каза Ваня Минева, директор на училището. Тя подчерта, че STEM методът на преподаване (Science – Technology – Engineering – Mathematics) се приема отлично от децата поради възможността за активното им участие и обучение чрез практическо приложение в областта на природните науки. Сред многобройните проекти, по които работи училището, е и пилотният проект „Училище в облака. 1:1“, стартирал по инициатива на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Основната му цел е развитие на дигитално образование в София, с който се осигурява подготовка на училищни екипи от 20 училища. Това ще е и първата програма за внедряване на модела „Едно към едно“ в общински училища. Целта е да бъде приложен в повече училища, което да се превърне в истински път към тяхната дигитална трансформация.
Заместник-кметът на район „Надежда“ Виктория Раловска-Павлова подчерта, че развитието на 15 СУ „Адам Мицкевич“ е видимо и в него вече се обучават над 500 деца. „Днес се срещнах с много мотивирани ученици и учители. Видях истински лидери, отворени за нови идеи и проекти в сферата на образованието. Дигиталната трансформация на учебния процес е сигурна стъпка към образованието на бъдещето. Поздравявам целия екип на 15 СУ „Адам Мицкевич“ за устойчивия растеж и визията за качествен образователен процес, отговарящ на нуждите на 21 век. Вярвам, че добрите примери трябва да бъдат споделяни.“, допълни тя.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *