ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ – ПРОЛЕТ 2022

Маршрут: София – Троянски манастир – с. Черни Осъм – с. Орешак – село Чифлик – Ловеч

Сгушени в полите на Стара планина, децата от 15. СУ „Адам Мицкевич“  се докоснаха до кътчета на България, които пазят историята и духовността на нашата Родина!

Учениците с интерес наблюдаваха експонатите в Природонаучния музей в село Черни Осъм, който е създаден през 1976 г. и представя голямото разнообразие от животинския свят в Стара планина. Съхраняват се около 700 експоната като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни.

Незабравими спомени ще останат и от Музея на Васил Левски в гр. Ловеч, Ловешка средновековна крепост, най – високия патеметник на Васил Левски – 14 м, и Покрития мост на Кольо Фичето – гр. Ловеч.

Със смирение и почит учениците се докоснаха до светата обител на Троянския манастир Успение Богородично, основан в края на 16 век, разположен в северната част на Троянския балкан на около 400 метра надморска височина, на брега на река Черни Осъм.

С възхищение децата наблюдаваха и експонатите в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства се намира в град Троян, в сграда, която е построена от майстор уста Генчо Кънев през 1881 г. През 1968 г. е открита експозицията на музея, която включва творби от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство. В музея се съхранява също и макет на троянската занаятчийска чаршия. Музеят има 10 зали, като във всяка една от тях можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

Учениците направиха и незабравим поход до х. Хайдушка песен.

Дните бързо отминаха в забавления, игри, танци, спорт и малко учебни занимания, разбира се!

И всичко това се случи под ръковедството на нашите учители: Илонка Крумова, Моника Крумова, Иван Илиев, Мария Трайкова, Диана Благоева, Румяна Предова, Гергана Манолова, Красимира Паунова и Екатерина Гюзелева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *